SÅ HÄR GÅR DET TILL – STEG FÖR STEG

Innan vi gör en sula genomför vi en analys av dina fötter. Detta sker på Balkefors Ortopedic spegellåda. Testerna ligger till grund för hur vi behandlar dig och dina speciella problem. Alla som arbetar med vår patenterade sula har också genomgått en av oss arrangerad utbildning. Efter avslutad utbildning är deltagaren diplomerad och godkänd. I texten nedan beskrivs mera detaljerat de steg som krävs för att systematiskt nå en optimal slutlig lösning.

Steg 1

Sätt värmemaskinen på ca 100 – 110 grader. Vid behov använd silikonpapper mellan inlägg och värmeplattan. Värm inlägget i ca 4 min. Känn efter att inlägget är mjukt och formbart. Inlägget ska kännas som en ”våffla” då är det färdigt att gjutas.

Steg 2

Steg 2

Foten placeras sedan på det uppvärmda inlägget. Se till att framfoten kommer i mitten på inlägget. Foten ska pressas nedåt mot formkudden. Ca 10 % av belastningen skall vara kvar på stödjebenet för att få en stabilare ställning… Korrigera genom att vrida knät eller pressa ut foten i mer supinerat läge.

Steg 3

Steg 3

Hälen placeras c.a 10 mm in på bakre delen av formskivan. En djup och stabil hälkopp formas med foten i denna position.

Pelott

Pelott

Kläm fast en lös pelott på undersidan av inlägget i den position som du tycker är rätt. Genomför gjutningen på vanligt sätt, pelotten pressas upp i inlägget och ger avgjutning i inlägget.

Korrigeringskilar

Vid behov kan du limma på korrigeringskilar för t.ex. framfot eller häl.

Steg 4

Steg 4

För att lättare finna neutral ställning på foten kan man flexa stortån enl. bild. Framförallt kan denna metodik användas vid plattfothet (pesplanus) eller vid behov när patienten är överviktig. Flexningen ger ett högre valv genom att pressa ihop senskidan/musklerna på undersidan av foten på undersidan av foten.

Steg 5

Steg 5

Ta därefter ur sulan ur den sko där inlägget ska placeras. Använd denna sula som mall. Lägg sulan från t.ex. träningsskon på den gjutna sulan. Rita av. Klipp till framdelen efter den markerade linjen.